HTML

Autopeti blogja

Egy blog mindenről,ami kapcsolódik az autók világához.

Friss topikok

Linkblog

Megérkeztünk

2013.05.01. 14:40 Autopeti

Hosszú utat tettek meg az egykori szocialista országokban gyártott autók, mire veteránként is el lettek fogadva. A Veterán Zsiguli egyesület által megszervezett Retropartyzánok után már nyilvánvaló, hogy eljött az ő idejük.

DSC00943.JPG15-20 évvel ezelőtt a veterános rendezvények szinte kizárólag  az 50-es, 60-as évekig gyárott,de főleg világháború előtti autókról szolták. Egy-egy szocialista jármű megjelenése komoly magyarázkodást követelt a tulajdonostól. Szép lassan aztán már senki nem hurrogta le az Octaviákat, a púpos Wartburgokat vagy a gömbölyű Moszkvicsokat.  

Az elmúlt 10, igen gyorsan elmúló évnek azonban még el kellett telnie, hogy az ezeknél újabb típusok, mint a Zsigulik, a Daciák vagy a faros Skodák is veteránokká érjenek. Sokan morogva nézték, ahogy egyre többre került OT-s szám, de rendezvények soka bizonyította, hogy a népet igenis érdeklik a becstelen politikai rendszer autói, motorjai. Hétvégén jutottunk el oda, hogy külön kiállítást kapjanak fiatalkorunk olajtól sáros, hangos és sokszor hanyagul összeszerelt, de emlékeinkben kivétel nélkül szereplő gépei. A Premier Outlets parkolójában rendezett találkozóra is kilátogatva pedig elkerülhetetlen az a benyomás, hogy a szocialista autók megőrzéséért indított  mozgalom sikerrel ér véget: szinte minden fontosabb típus minden évjáratából és színváltozatából van ma Magyarországon szépen megőrzött példány, és akkor még csak egy országról van szó.

DSC00766.JPG

DSC00980.JPG

DSC01037.JPGEgy üres csarnok, körülbelül 75 keleti (és pár svéd) autó és motor, valamint korhű kiegészítők egész sora ízlésesen bemutatva: szárazon, érzelmek nélkül leírva ennyit láthattak a kiállításra ellátogatók, de akit kicsit is érdekel a téma, az tudja, hogy ennél sokkal többet jelentett az esemény. Egy háromnapos igazi party-ban volt részünk, rengeteg ismerőssel és végtelenre nyújtott beszélgetésekkel. Egész napi fotózások, üléspróbák egymás autóiban, baráti üdvözlések- ezek követték egymást a nap egész folyamán.

DSC00998.JPG

DSC01002.JPG

DSC00999.JPG

DSC00982.JPG

DSC01011.JPG

DSC00754.JPG

Aztán lenyugodott minden, s miközben a főbejárat épületén pattogva  felvillantak a Csepel Művek leesedező betűinek neonfényei és szép lassan csend vonult a gyáregység rozoga raktáraira, csak egy-egy eltévedt Moszkvics hangja zavarta meg a büféskocsi előtt kint ülő társaság hangulatos beszélgetését.

Leereszkedett az utolsó sorompó, egy Zaporozsec még nyiszogva áthuppant a fekvőrendőrön, elsuhant az utolsó HÉV szerelvény és bezáródtak a csarnok ajtajai, hogy sötétség vonuljon az újkori Merkúr telepre. Csak a reggeli napfény hozta vissza ismét a látogatókat és a 70-es évek okkersárga, pasztellzöld, bugyikék és gesztenyebarna színeivel jellemzett őrületét. Egy élmény volt.

DSC01030.JPG

2 komment

Címkék: Skoda Retro Party Csepel Moszkvics Veterán Zsiguli Zaporozsec

A bejegyzés trackback címe:

https://autopeti.blog.hu/api/trackback/id/tr525259702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2013.05.01. 19:46:51

Jó írás, jó képek, jó kis kocsik!

Autopeti 2013.05.03. 12:49:14

Köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása